Kakovostni prenosniki za vse priložnosti

Kako poiskati primeren prenosni računalnik?

Prenosni računalniki postajajo nujen pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi doma, saj uporabniku zagotavljajo mnoge prednosti. Prenosni računalnikiso prava izbira zaradi svoje prilagodljivosti, saj lahko delate kjer koli in imate svoje dokumente ves čas na dosegu roke. Poleg tega prenosniki zaradi svoje tanjše oblike in hkrati manjšega obsega strojne opreme za nemoteno delo porabljajo manj električne energije kot stacionarni računalniki. Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po videzu, velikosti ekrana in seveda zmogljivost, zato morate pri iskanju pravega prenosnika dobro pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se je potrebno, katere tehnične lastnosti so za vas prednostne in na podlagi tega najti ustrezen prenosnik, ki vam bo zagotovil kar največjo zmogljivost in hkrati nizko ceno.

Ugodni prenosni računalniki visoke kakovosti

Prenosni računalniki se delijo v zelo različne kategorije, ki se med seboj razlikujejo po kakovosti, namembnosti, velikosti, ceni in številnih drugih karakteristikah. Glede na množičnost ponudbe boste z malo premišljenega brskanja in raziskovanja z lahkoto našli poceni prenosnike, ki bodo zadostili vašim pričakovanjem. Vendar pri izbiri prenosnega računalnika ne sme biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete visoko kakovost in morate izbrati zadosti zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal brezskrbno delo.

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po procesorju in sistemskemu pomnilniku (RAM), ki določata, kako hiter bo netbook in koliko programov se lahko hkrati nemotenoizvaja. Pomnilnik označujemo v Gb in več Random Access Memory-a pomeni hitrejši ter odzivnejši računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 2 GB RAM-a naprej ter 2-jedrni procesor s hitrostjo vsaj 2,2 GHz.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni pri nakupu prenosnega računalnika, je velikost hard diska. Trdi disk je mesto, kamor shranite vse vaše dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Dandanes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer večinoma med 60 in 120 GB, mnogi še več.

Tretja ključna stvar, ki vas bo gotovo pritegnila, ko boste izbirali primeren prenosniki računalnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon bolj prijazen za oči in je optimalen tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 palcev naprej) pomeni tudi boljšo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona bistven dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnega računalnika.

Še eden izmed ključnih dejavnikov je tudi teža prenosnega računalnika, ki je pomembna predvsem v primerih, ko načrtujete s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove zmogljivosti. Zelo zmogljivi prenosni računalniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosni računalniki tehtajo 1,1 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če se odločite za zlato sredino, je najboljša izbira za vas standarden vsestranski prenosnik, ki ponavadi tehta približno 2,4 kg.

Še zadnji izmed ključnih komponent, ki na začetku vplivajo na vaš izbor prenosnika, je grafična kartica, ki poskrbi za vizualne učinke pri uporabi prenosnika. V prenosnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kot so vgrajene v običajnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh verzijah, kot vgrajena grafika ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosniki in vzdržljivost njihove baterije

Pri izbiri prenosnika osrednjo vlogo zagotovo igra tudi zmogljivost baterije, vendar jo lahko zelo podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed alternativ za daljšo življenjsko dobo baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko zelo podaljšate delovanje baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so brezžične povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnih računalnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za povečanje zmogljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in tako preprečite konstantno vrtenje trdega diska.

Ko vašega prenosnega računalnika dlje časa ne uporabljate, je dobro, da baterije polnite vsaj do 60-odstotne operativnosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako poskrbeli za optimalne lastnosti in prenosnem računalniku omogočili maksimalno življenjsko dobo.

<Domov